Αύρα Βαζαίου

Ψυχολόγος – Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας, PhD
Τηλ: 6973941251 | Email: sympleysi@gmail.com

Λίγα λόγια για μένα

Είμαι πτυχιούχος ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αρκετά νωρίς κατάλαβα ότι αυτό που μου προσέφερε η ψυχολογία ήταν ένας νέος τρόπος να σκέφτομαι, να αλληλεπιδρώ και να προσεγγίζω τον κόσμο γύρω μου (και μέσα μου). Καθώς πάντα μου άρεσε να ακούω ιστορίες και ενίοτε να φτιάχνω τις δικές μου, ο χώρος της ψυχολογίας αποτέλεσε για μένα ένα ασφαλές πλαίσιο επικοινωνίας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να (επαν)αφηγηθούν τη ζωή τους ή έστω στιγμιότυπα από αυτή, σαν μια μοναδική ιστορία ώστε να αντλήσουν δυνάμεις και να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους μέσα από αυτή την διαπροσωπική διεργασία. Η ψυχολογία είναι ακόμα ένα επιστημονικό πεδίο με πολλές εφαρμογές, μεθόδους, τεχνικές και προκλήσεις, όπου η εκπαίδευση και η εξέλιξη δεν τελειώνουν ποτέ. Γι’αυτό κι εγώ ποτέ δεν σταματώ να εκπαιδεύομαι, να αναζητώ, να ψάχνω απαντήσεις και να θέτω ερωτήματα για ό,τι (μας) συμβαίνει στον κόσμο.

Σπουδές

Αποφοίτησα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχω Β.Α. Ψυχολογίας από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας. Πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Stirling, Μ. Βρεττανίας στην Ψυχολογία της Υγείας (MSc in Psychology and Health) καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Π.Μ.Σ. Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στην κατεύθυνση «Πολιτισμικές Σπουδές και Ανθρώπινη Επικοινωνία». Σήμερα, είμαι κάτοχος διδακτορικού (PhD) Κοινωνικής Ψυχολογίας από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Επαγγελματική εμπειρία

Εδώ και πάνω από μια 25ετία παρέχω ψυχολογικές υπηρεσίες και συμβουλευτική σε ενήλικα άτομα και σε οικογένειες και συντονίζω ομάδες, τόσο ιδιωτικά όσο και σε συνεργασία με διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ενδεικτικά, έχω εργαστεί ως σύμβουλος ψυχολόγος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πειραιά και στο παράρτημα της Αίγινας καθώς και σε άλλες δομές Εκπαίδευσης Ενηλίκων (όπως Κ.Ε.Ε., Σχολές Γονέων), σε προγράμματα Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Σ.Υ.Υ.) για την υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, φυλακισμένες γυναίκες κ.α.) καθώς και στην πρωτογενή και καθολική πρόληψη. Είμαι ακόμα επιστημονική συνεργάτης του Παντείου Πανεπιστημίου σε διαφορετικά επιστημονικά προγράμματα και μελέτες καθώς και στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών  «Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική».

Μετεκπαίδευση

Έχω παρακολουθήσει αρκετές εκπαιδεύσεις στον χώρο της ψυχολογίας, της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας ενώ συνεχίζω να εκπαιδεύομαι και να εξελίσσομαι ως ψυχολόγος μέχρι και σήμερα. Ενδεικτικά, έχω εκπαιδευτεί στο εκλεκτικό μοντέλο συμβουλευτικής του G.Egan και στη μέθοδο της Μ. Χουρδάκη για τον συντονισμό Σχολών Γονέων του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων, ενώ έχω ολοκληρώσει την μετεκπαίδευσή μου στην συστημική οικογενειακή θεραπεία από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψ.Ν.Α.