Η ευτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να κατακτηθεί μέσα από πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στη μείωση της φτώχειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ισότητα των ανθρώπων. Η πιο μακρόχρονη έρευνα για τη μελέτη της ευτυχίας (Study of Adult Development, Harvard Medical School, 1939-2015) επισημαίνει ότι το κλειδί για την ευτυχία των ανθρώπων είναι οι στενοί κοινωνικοί δεσμοί και η αίσθηση του κοινού στόχου και σκοπού. Όλα όσα κάνουμε δηλαδή για ένα μεγαλύτερο κοινό καλό. Αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας από μας δεν οφείλει να επιδιώκει καθημερινά την προσωπική του ευτυχία.
Ποιος είναι όμως ο ορισμός της ευτυχίας;
Οι ερευνητές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την επιστήμη της ευτυχίας, ιδιαίτερα με την έλευση της θετικής ψυχολογίας – ένα πεδίο ψυχολογίας που επικεντρώνεται στην ευτυχία, την ευημερία και στηρίζεται στα δυνατά σημεία των ανθρώπων.
Η ευτυχία δεν αποτελεί μία διαρκή κατάσταση ευφορίας. Είναι το αδιόρατο συναίσθημα ότι βιώνουμε περισσότερα θετικά από αρνητικά συναισθήματα. Αντίστοιχα, ευτυχισμένος άνθρωπος δεν είναι εκείνος που δεν βιώνει θυμό, απογοήτευση, βαρεμάρα, μοναχικότητα, ακόμη και λύπη από καιρό σε καιρό. Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που ακόμη και σε δύσκολες φάσεις, αντιμετωπίζει τα πράγματα με αισιόδοξη στάση. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στο να αναδιαμορφώσουν οι άνθρωποι τις σκέψεις τους και να μεταβάλλουν τις δυσλειτουργικές συνήθειές τους, ώστε να προσεγγίσουν με πιο θετικούς τρόπους τη ζωή, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θα μπορούσε να ορίσει κανείς ως ευτυχία.
Στο επίπεδο της αυτοβοήθειας και της προσωπικής ανάπτυξης μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει την ευτυχία στην καθημερινή του ζωή.
Σε αυτό το πλαίσιο, σας προτείνουμε τα εξής :
- Έχετε μια αίσθηση σκοπού. Το να θέτετε στόχους και να επιδιώκετε να τους πραγματοποιήσετε αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους για να αυξήσετε την ευτυχία.
- Διατηρήστε υγιείς σχέσεις. Η ύπαρξη ισχυρών διαπροσωπικών σχέσεων είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της συναισθηματικής και διανοητικής ευεξίας.
- Ζήστε στην παρούσα στιγμή. Το να ξοδεύετε πολύ χρόνο στο παρελθόν ή να εστιάζετε στο μέλλον μπορεί να συμβάλει στο άγχος και τη γενική δυσαρέσκεια. Επικεντρωθείτε στο «εδώ και τώρα» προκειμένου να απολαύσετε τον πλούτο της ανθρώπινης εμπειρίας.
- Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη. Το να είναι κανείς ευγνώμων, ακόμη και για μικρά πράγματα της καθημερινότητας, μπορεί να συμβάλει στη σημαντική αύξηση της διάθεσης.
- Λάβετε υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε. Εάν αισθάνεστε μελαγχολικοί, υπερβολικά αγχωμένοι ή έχετε άλλα δύσκολα συναισθήματα σε συνεχή βάση, μπορεί να είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε για βοήθεια. Το να ζητάει κανείς βοήθεια είναι από μόνη της μια γενναία πράξη.