Αύριο Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι αλλαγές είναι αρκετές, διότι από φέτος θα ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα και η συμπλήρωση ενός Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, που θα δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να δηλώσουν και τα Δημόσια ΙΕΚ.
Καθώς οι φετινές αλλαγές καθιστούν τη διαδικασία της συμπλήρωσης πιο απαιτητική, ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές που θα χρειαστεί να έχετε στο μυαλό σας για να συμπληρώσετε το Μηχανογραφικό σας Δελτίο όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται:
- Να το μελετήσετε με ηρεμία, προσοχή και πάνω από όλα θετική σκέψη!
- Ο αριθμός που παραθέτουμε δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση της επιθυμίας μας. Συνεπώς η αρίθμηση πρέπει να είναι προσεκτική και να εκφράζει πράγματι την επιθυμία μας, το ενδιαφέρον και το πάθος μας για αυτό που θέλουμε να επιλέξουμε.
- Μελετήστε προσεκτικά τα τμήματα στα οποία ενδεχομένως έχετε πρόσβαση αλλά δεν γνωρίζετε επακριβώς σε ποιον κλάδο ή επάγγελμα οδηγούν. Συγκεκριμένα δίνουμε προσοχή στο πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος και στα επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν εξετάζουμε μόνο τα τμήματα που γνωρίζουμε ή μας ενδιαφέρουν και δεν δίνουμε σημασία στα υπόλοιπα, διότι μπορεί σε κάποιο από αυτά να ανακαλύψουμε ένα τμήμα που μας ταιριάζει και μπορεί να μας οδηγήσει στο επαγγελματικό πεδίο που μας ενδιαφέρει.
- Μπορείτε, αν το επιθυμείτε, να δηλώσετε ακόμη και όλα τα τμήματα που έχετε πρόσβαση. Οπότε, ειδικά φέτος, μην κάνετε στενές και περιοριστικές επιλογές.
- Επιλέξτε σχολές που να ταιριάζουν στην προσωπικότητα, τις αξίες και τις δεξιότητες σας. Μην αγνοήσετε τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα σας προς όφελος της υποτιθέμενης επαγγελματικής αποκατάστασης, ειδικά σε μία τόσο ρευστή εποχή και αγορά εργασίας.
- Γνωρίστε την εικόνα της σύγχρονης αγοράς εργασίας διαβάζοντας άρθρα και αξιόλογες μελέτες, καθώς οι προοπτικές των κλάδων σε εγχώριο ή παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής.
- Η σειρά των προτιμήσεων πρέπει να εκφράζει τις πραγματικές σας επιθυμίες και όχι να προσδιορίζεται από την πιθανολογούμενη επιτυχία ή αποτυχία σύμφωνα με τις βάσεις του προηγούμενου έτους.
- Μην παρασύρεστε από την ενδεχομένη υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία που έχετε. Το ότι έχετε συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν σημαίνει ότι πρέπει να δηλώσετε μόνο 3-4 σχολές στο μηχανογραφικό σας. Όπως επίσης και αν συγκεντρώσατε λίγα μόρια δε σημαίνει ότι δεν θα αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο και τη δέουσα προσοχή στην συμπλήρωσή του. Διασφαλίστε πως, είτε σε ψηλότερα είτε σε χαμηλότερα βαθμολογικά επίπεδα, έχετε δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που μπορεί να σταθεί ανεξάρτητα από το πώς θα κινηθούν οι βάσεις.
- Μην αλλάζετε τις επιλογές σας επειδή τα πήγατε καλύτερα από ότι περιμένατε. Πολλοί μαθητές αποφεύγουν να δηλώσουν τμήματα που χρειάζονται λιγότερα μόρια από αυτά που έχουν συγκεντρώσει ή δηλώνουν τμήματα στο ύψος της βαθμολογίας τους, χωρίς στην πραγματικότητα να το θέλουν αλλά για να μην «χαραμίσουν» τα μόρια τους. Αυτό αποτελεί ένα από τα κλασικά λάθη των μαθητών που τα πήγαν πολύ καλά στις Πανελλήνιες. Η βάση όμως ενός τμήματος δεν καθορίζει ούτε την αξία του ούτε την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του.
- Μην παρασύρεστε από τη φήμη της σχολής και τις γνώμες που ακούτε από τους άλλους. Ακούστε και αξιολογείστε τις συμβουλές και τις απόψεις τρίτων αλλά επιλέξτε αυτό που εσείς επιθυμείτε. Η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος δεν πρέπει να καθορίζεται ούτε από την προοπτική της εύκολης απορρόφησης στην αγορά εργασίας, ούτε και από κοινωνικά καθορισμένες στερεότυπες αντιλήψεις για σχολές με υψηλό κύρος. Το εάν θα γίνουμε επιτυχημένοι επαγγελματίες δεν εξαντλείται στην επιλογή της σχολής αλλά στο κατά πόσο μας αρέσει αυτό που κάνουμε, στο να εξελισσόμαστε και να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο.
Σε περίπτωση που θέλετε να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη βαθμολογία, τα μόρια σας αλλά και τις εναλλακτικές που σας προσφέρονται, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να συμπληρώσετε εκείνο το μηχανογραφικό που θα σας φέρει πιο κοντά στους στόχους σας!